Walidacja metod badawczych
w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa żywności i pasz
Mikotoksyny są szkodliwymi produktami przemiany materii grzybów pleśniowych. W szczególności grzyby
z rodzaju: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria, Stachybotrys czy Cladosporium są zdolne do syntezy dużej liczby tego typu związków. Do najważniejszych w skali światowej mikotoksyn zaliczane są: aflatoksyny (uszkadzają wątrobę), ochratoksyna A (działanie neurotoksyczne i rakotwórcze), deoksyniwalenol (powoduje zmniejszone przyjmowanie paszy i zmiany charakterystyki rozwoju masy, wymioty), zearalenon (wykazuje działanie estrogenne) oraz fumonizyny (toksyczne działanie na płuca, wątrobę i trzustkę).
Przeprowadzone badania będą miały na celu stworzenie nowych i udoskonalenie istniejących procedur badawczych pozwalających na izolowanie i oznaczanie mikotoksyn z wykorzystaniem technik
HPLC i LC-MS/MS.
Poszerzone zostanie spektrum analizowanych matryc (piwo, suplementy diety, filtry, herbaty, maski ochronne),
a także wykrywanych analitów (w tym, mikotoksyn zamaskowanych takich jak np. deoksyniwalenol-3-glukozyd). Ważnym elementem badań będzie walidacja procedur badawczych, polegająca na wyznaczeniu takich parametrów metody jak m.in. granice wykrywalności i oznaczalności, odzyski, liniowości
i efekty matrycowe (niezwykle ważne przy wykorzystaniu detekcji MS).
Celem zadania badawczego jest udoskonalenie metod z zakresu toksyczności grzybów pleśniowych
i mikotoksyn zagrażających zdrowiu ludzi i zwierząt:
Ocena skażenia żywności, pasz i narządów patogennymi grzybami i mikotoksynami |
Ocena toksyczności skażeń żywności i pasz za pomocą testów cytotoksyczności (MTT, LDH) |
Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni w żywności i paszach (PN-ISO 7954:1999; PN-ISO 21527-1:2009) |
Identyfikacja rodzajowa i gatunkowa mikroorganizmów (bakterie, grzyby pleśniowe) w próbkach żywności i pasz za pomocą tradycyjnych metod hodowlanych, technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA) i spektrometrię mas |
Wykrywanie genów wirulencji i oporności na antybiotyki w bakteriach chorobotwórczych |
Identyfikacja mieszańców świni domowej i dzika europejskiego (świniodzików) pochodzących z nielegalnych hodowli w oparciu o techniki biologii molekularnej |
Podjęcie planowanego zadania badawczego umożliwi wykorzystanie potencjału badawczego Uczelni
i poszerzenie prowadzonych dotychczas badań o nowoczesne metody badawcze.
Kierownik
dr hab. Magdalena Twarużek, prof. nadzw. UKW
tel. 52 34 19 193 / 52 34 19 290
twarmag@ukw.edu.pl
https://mikotoksyny.ukw.edu.pl/jednostka/katedra-fizjologii-toksykologii